Φωνόγραφος

ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ»

Με στόχο την εξασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των Χορωδιών της Ελλάδας η «ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» εξέδωσε το Νοέμβρη του 1987 το πρώτο τεύχος του περιοδικού «ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ» μια διμηνιαία περιήγηση στο Λόγο και την Τέχνη με ιδιαίτερη αναφορά στη Μουσική και την Τρίπολη.

Ένα περιοδικό του οποίου η κάθε έκδοση ανήλθε σε 4.000 αντίτυπα, τα οποία διανέμονταν δωρεάν σε όλες τις Ελληνικές Χορωδίες, Διευθυντές Χορωδιών, ανθρώπους των Γραμμάτων και Τεχνών όλης της Ελλάδας, Ιδρύματα, Σχολεία, απλούς ανθρώπους…

Το πρώτο τεύχος περιείχε 32 σελίδες. Ακολούθησαν άλλα 11 τεύχη ως το Νοέμβρη του ’89 -τα τελευταία τεύχη έφθασαν τις 114 σελίδες– οπότε και διακόπηκε η έκδοσή του για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Τη Συντακτική Επιτροπή της έκδοσης απετέλεσαν οι: Νίκος Γαργαλιώνης, Γεωργία Δάλκου και Βαγγέλης Κασσαβέτης.

Μετά από απαίτηση φίλων της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ  αλλά και επώνυμων ανθρώπων της Χώρας, το περιοδικό επανεκδόθηκε σε Β΄ περίοδο το Νοέμβρη του ’95. Τριμηνιαία έκδοση, αυτή τη φορά, όπου στις 144 σελίδες του περιέχονταν άρθρα των ανθρώπων της Τέχνης και της Μουσικής.

Αποστελλόταν σε συνδρομητές (τιμή τεύχους 2000 δρχ.) σ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό, σε Ωδεία, Μουσικές Σχολές, Χορωδίες, Φιλαρμονικές, Συλλόγους…

Εκδόθηκαν συνολικά 4 τεύχη. Μετά το χρόνο αυτό διακόπηκε και πάλι η έκδοση λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Τη Συντακτική Επιτροπή των εκδόσεων Β’ περιόδου απετέλεσαν οι: Νίκος Γαργαλιώνης, Βαγγέλης Κασσαβέτης και Κώστας Νάτσης.

Ο ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ αναγνωρίστηκε πανελλαδικά σαν μια από τις πιο σοβαρές και επιτυχημένες προσπάθειες εποχιακού περιοδικού, με άριστες κριτικές από την Ελληνική Τηλεόραση, το Ραδιόφωνο και τις περισσότερες Αθηναϊκές εφημερίδες.

– «Ο ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΣ στηρίζεται στην αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Τέτοιες εκδόσεις τιμούν τους Δημιουργούς τους, την πόλη τους και τον Ελληνικό πολιτισμό».

Εφημερίδα τα «ΝΕΑ», 31 Αυγούστου 1989

– «Φωνή της επαρχίας το περιοδικό, ήταν και είναι το «χέρι προς τον έξω κόσμο» και κυρίως την Αθήνα, που τείνει η δραστήρια Χορωδία Τρίπολης».

Εφημερίδα (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 1 Σεπτέμβρη 1989

Οι σημαντικότεροι «επώνυμοι» που συνεργάστηκαν με το «ΦΩΝΟΓΡΑΦΟ» ή από τους οποίους πάρθηκαν συνεντεύξεις ήσαν:

Θάνος Μικρούτσικος, Μίκης Θεοδωράκης, Αντώνης Κοντογεωργίου, Μιχάλης Αδάμης, Γιώργος Κουρουπός, Στέφανος Βασιλειάδης, Άλκης Μπαλτάς, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Λάγιος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Ηλίας Πετρόπουλος, Αργύρης Πετρονώτης, Θάνος Κωτσιόπουλος, Κώστας Μουρσελάς, Παύλος Μάτεσις, Γιώργης Χριστοφιλάκης, Θανάσης Βαλτινός, Χρήστος Βακαλόπουλος, Γιάννης Καλαμίτσης, Σταύρος Τσιώλης, Γιώργος Παπαστεφάνου, Παύλος Σεργίου, Γιάννης Βακαρέλης, Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου, Μίλτος Λογιάδης, Κυριάκος Σφέτσας…

Φωτογραφίες