49ο Κοντσέρτο Χορωδίας Τρίπολης

Μεγάλες πιένες γνώρισαν την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, τα εντευκτήρια της Χορωδίας Τρίπολης
Μια βραδιά υψηλών προδιαγραφών για τους μύστες και μη αυτού του «άλλου» είδους μουσικής προσέφεραν η Sedef Ercentin (Τουρκία) και η Μαρία Παπαπετροπούλου ερμηνεύοντας έργα για βιολοντσέλο και πιάνο  από το παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Ένα ακρόαμα που έκδηλη ήταν η ευαισθησία και η δεξιοτεχνία των εκτελεστών ώστε δίκαια έτερψε και ικανοποίησε κάθε ενδόμυχη επιθυμία του κοινού που κυριολεκτικά κατέκλεισε την αίθουσα.
Καλόγουστο το ντεκόρ της αίθουσας, η σκηνή θύμιζε σαλόνι παλιού αρχοντικού, που την κοσμούσαν πίνακες του Παρισιού, αφού η Πόλη του Φωτός αποτελεί τον τόπο γνωριμίας και ανάπτυξης της φιλίας των δύο Κυριών κατά την περίοδο των σπουδών τους.  Τα έπιπλα  και αντικείμενα της σκηνής προσέφερε ο συμπολίτης μας Βασίλης Μπίτας.
Την εκδήλωση «έντυσε»  με θαυμάσια παρουσίαση ο καθηγητής μουσικής, Σάκης Καραφωτιάς.
Άξια μνήμης η προσφορά ποτού από μέρους των οργανωτών, μετά το πέρας της συναυλίας, σφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη  όλη επιτυχία της εκδήλωσης, χορηγός της οποίας ήταν η εταιρεία «Υποδομή – Αφοι Παν Λαμπρόπουλου».
Ήταν το 49ο Κοντσέρτο κλασικής μουσικής της Χορωδίας Τρίπολης, που συνεχίζει…

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

R. Schumann (1810-1856)
Adagio und Allegro op. 70, για βιολοντσέλο και πιάνο

J.S. Bach (1685-1750)
by C.F. Gounod (1818-1893)
Ave Maria, για βιολοντσέλο και πιάνο

S. Rachmaninoff (1873-1943)
Vocalise op.34, για βιολοντσέλο και πιάνο

E. Satie (1866-1925)
Gnossienne Nr.1, για πιάνο

Μ. Χατζιδάκις (1925-1994)
Δύο χοροί για πιάνο από το “Για μια μικρή λευκή αχιβάδα,
εργ. 1” Συρτός- Σούστα

S. Ercetin
Metamorphosis, για βιολοντσέλο

G.D. Giusto (1961)
Angeles Caidos, για βιολοντσέλο και πιάνο

A. Piazzolla (1921-1992)
Milonga en re, για βιολοντσέλο και πιάνο
Le grand tango, για βιολοντσέλο και πιάνο

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Μαρία Παπαπετροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο με τις Πόπη και Ναταλία Μιχαηλίδου στο «Αθήναιον» Ωδείο και το Ωδείο Σκαλκώτα αντίστοιχα. Πήρε το δίπλωμά της από το Ωδείο Σκαλκώτα με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Συνέχισε τις σπουδές τις με τη Φρανσουάζ Τινά στην Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού και στο Εθνικό Ωδείο της Ορλεάνης, από όπου αποφοίτησε αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Κατόπιν, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης με τον Ούλριχ Ραντεμάχερ, στην ειδικότητα συνοδείας λίντερ, αποκτώντας μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μaster of Arts) με άριστα.
Παρακολούθησε σεμινάρια και τμήματα τελειοποίησης πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας λίντερ με τους Λέβ Βλασένκο, Γκίττυ Πίρνερ, Εντουάρντο Χούμπερτ και Μπρούνο Κανίνο.
Εχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ (Μέγαρο Μουσικής 1994) και σε συναυλίες μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τουρκία .
Εχει συμπράξει επανειλημμένα, ως σολίστ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Φιλαρμονική του Ριαζάν στη Ρωσία και την Ορχήστρα νέων του Μύνστερ στη Γερμανία όπου ηχογράφησε σε CD το κοντσέρτο για πιάνο του Μότσαρτ KV 467. Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία, με το συγκρότημα σύγχρονης μουσικής του Θ. Αντωνίου, και έχει εμφανιστεί στην Ελληνική και Τουρκική τηλεόραση.
Εχει τιμηθεί, μαζί με την Sedef Ercetin (βιολοντσελίστρια από την Τουρκία), με το βραβείο Abdi Ipekci για την Ελληνοτουρκική ειρήνη και φιλία (1999).
Διδάσκει μάθημα συνοδείας και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 

 

SEDEF ERCENTIN ATALA
Η Sedef Ercentin γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο της Κωνσταντινούπολης, σε ηλικία 6 ετών, στο πιάνο και μετά στο βιολοντσέλο σε ηλικία 11 ετών.
Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Ecole Normale όπου ποφοίτησε με Άριστα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Teuileres, Sommer, McKenzie, τους Σολίστες της Μόσχας κ.α.
Έχει πάρει ιδιαίτερα τιμητικές κριτικές για την ερμηνεία της στις σουίτες του Bach και τις συναυλίες της στα σημαντικά Θέατρα του Παρισιού.
Εκτός από την κλασική μουσική, συμμετέχει και σε σύνολα jazz, tango και έθνικ μουσικής.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις, έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ στην Αργεντινή, Μεξικό, Σιγκαπούρη και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Εχει τιμηθεί, μαζί με την Μαρία Παπαπετροπούλου (Πιανίστα), με το βραβείο Abdi Ipekci για την Ελληνοτουρκική ειρήνη και φιλία (1999).

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες