Μοναδική απόδοση του Τροπαρίου της Κασσιανής από τη Χορωδία Τρίπολης

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, όπου η Χορωδία Τρίπολης απέδωσε με μοναδικό τρόπο το Τροπάριο της Κασσιανής, το μικρό ορατόριο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έγραψε ο Μεγάλος Συνθέτης το 1942 στην Τρίπολη, σε ηλικία 17 ετών, και το ερμήνευσε με την πολυφωνική Χορωδία των συμμαθητών του. Η Χορωδία Τρίπολης έψαλε από τον γυναικωνίτη του ναού και συνόδευσε το Τροπάριο με αρμόνιο δημιουργώντας κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Σημειωτέον, πως, η κατ’ έτος ερμηνεία του Τροπαρίου της Κασσιανής, στην Τρίπολη ή στην Αθήνα, για τη Χ.Τ. αποτελεί θεσμό. Φέτος είναι η 15η φορά και, όπως κάθε χρόνο, προβλέπεται κοσμοσυρροή!

Η Χ.Τ. είναι η μοναδική Χορωδία στην Ελλάδα που, κάθε χρόνο αποδίδει το Τροπάριο της Κασσιανής του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπ’ όψιν, ότι η Χ.Τ. με την ερμηνεία της αυτή, αφενός τιμάει τον Μίκη Θεοδωράκη και αφετέρου φρεσκάρει την ιστορία της Τρίπολης υπενθυμίζοντας πως, ο Μεγάλος Συνθέτης, υπήρξε μαθητής των τριών τελευταίων τάξεων του Αου Γυμνασίου, κατά την Κατοχή, όταν ο πατέρας του υπηρέτησε στην Τρίπολη, ως Διευθυντής Νομαρχίας, με Νομάρχη τον πατέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Ἡ Πόρνη ἐν κλαυθμῷ, ἀνεβόα οἰκτίρμον, ἐκμάσσουσα θερμῶς, τοὺς ἀχράντους σου πόδας,
θριξὶ τῆς κεφαλῆς αὐτῆς, καὶ ἐκ βάθους στενάζουσα.
Μὴ ἀπώσῃ με, μηδὲ βδελύξῃ Θεέ μου,
ἀλλὰ δέξαι με, μετανοοῦσαν,
καὶ σῶσον, ὡς μόνος φιλάνθρωπος

Ξεκινώντας από τα παραδείγματα αυτά, ομολογούμε ότι «δεινόν η ραθυμία, μεγάλη η μετάνοια».
Επίσης φέρεται στη μνήμη μας η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *