Προπολεμική περίοδος

(Δεκαετία του ’30)
Η Τρίπολη έχει μια παράδοση στο Χορωδιακό τομέα, η οποία αρχίζει από πολύ παλιά και, βασικά, από το 1930… Κατ’ αυτή τη 10ετία έχουμε την εμφάνιση και λειτουργία τριών Αντρικών Χορωδιών. 1) ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ, 2) ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ 3) ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ. Ψυχή των χορωδιών ο Ευάγ. Σαλίβερος – βαρελάς στο επάγγελμα! Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Χορωδούς: Αφοί Σαλίβερου, Αφοί Τσαντήλα, Γρίτσης, Ταλούμης, Λάχανης, Χαρίτος, Κούνας, Καναβός, Καραφωτιάς… Από την πόλη περνούν μεγάλες μορφές Μαέστρων όπως οι: Τζουανέας και Γλυκοφρύδης και, στη Φιλαρμονική, Καμπανίλε, Μπέλινγκ..
Κατά το Μεσοπόλεμο (από 1920 έως 1940) εμφανίζεται ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΟΥΡΟΣ (καθηγ. Μουσικής και Καλλιτεχνικών μαθημάτων, Αγιογράφος, συγγραφέας…) μέγας Ψάλτης και Τραγουδιστής και είναι ο εφευρέτης της ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ! Είχε δική του Πολυφωνική Χορωδία από τα τέσσερα παιδιά του και τους Βαρβέρη, Λαχανά, Δρεπανιά, Κούνα..

Μεταπολεμική περίοδος
(Έως το 1978)
Από την Τρίπολη, κατά το διάστημα της Κατοχής, περνάει ο Μίκης Θεοδωράκης (ως μαθητής Γυμνασίου) κι εδώ γράφει και αποδίδει για πρώτη φορά την «ΚΑΣΣΙΑΝΗ» του!
Οι Χορωδίες, μεταπολεμικά, δεν επαναδραστηριοποιούνται, συλλογικά, αλλά, οι προπολεμικοί Χορωδοί, με νεότερους…, εμφανίζονται ευκαιριακά μόνο σε ναούς… υπό τη διεύθυνση των Φ. Τσαντίλα και Νικηφ. Κανελλόπουλου… και σε δεύτερη μοίρα, με Ντάτσουλη και Τζαβάρα.

Χρυσή περίοδος
(Από το 1979 μέχρι σήμερα)
Την Άνοιξη του 1979 ο Εκπαιδευτικός και Καθηγητής Μουσικής ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΓΑΛΙΩΝΗΣ Ιδρύει το Καλλιτεχνικό Σωματείο «ΧΟΡΩΔΙΑ-ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΟΡΦΕΑΣ» με πυρήνες τους μετέπειτα ιδρυτές-Μέλη της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Ο Ν. Γαργαλιώνης εκτός από ΙΔΡΥΤΗΣ είναι και ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ μέχρι το 1984 οπότε και αποχωρεί για να παίξει πρωταρχικό ρόλο στα Χορωδιακά δρώμενα της χώρας μας… διαμέσου της ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!